Spierpijn

Spierpijn

Spierpijn, de een vindt het heerlijk, de ander vindt het verschrikkelijk. Maar wat is spierpijn nu precies? En is het goed of slecht?

 

Spierpijn of myalgie is een stijf of pijnlijk gevoel dat ontstaat in beschadigde of ontstoken spieren en kan door een groot aantal oorzaken ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting van spieren zoals bij sport optreedt (je beschadigt de spiervezels in de spierbundels), maar het kan ook een symptoom zijn van verschillende ziekten, zoals infectieziekten of van letsel, zoals een spierscheurtje. 

 

Spierpijn kun je zien als een natuurlijk proces, waarbij je lichaam sterker wordt. Als je aan het trainen bent, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Gelukkig herstellen je spieren helemaal uit zichzelf, en gaan ze hierdoor zelfs beter met elkaar samenwerken. Bij het herstel worden spiervezels dikker, dit heet spierhypertrofie. Het is een misvatting dat het aantal spiervezels toeneemt; het aantal en de samenstelling zijn genetisch bepaald. Deze spiervezels hebben een herstelperiode nodig, daarna kunnen deze spiervezels weer volledig gebruikt worden.

 

Er zijn twee vormen van spierpijn na sportbeoefening:

 

* Acute /snelle spierpijn

Snelle spierpijn treedt op tijdens of meteen na afloop van een sportactiviteit. Tijdens intensieve lichamelijke inspanningen hebben spieren energie nodig. Deze energie wordt voornamelijk verkregen uit glucose. Echter een afvalproduct van glucose is melkzuur. Lang is gedacht dat een teveel aan vocht en afvalstoffen (melkzuur) in je spieren de oorzaak van spierpijn zou zijn. Echter onmiskenbaar wetenschappelijk onderbouwing hiervoor ontbreekt. Het is wel waar dat er tijdens inspanning in de spier meer melkzuur aanwezig is dan gewoonlijk, want het wordt sneller geproduceerd dan afgevoerd. Na de inspanning wordt de productie van melkzuur echter plotseling tot ongeveer nul teruggebracht, terwijl de bloedcirculatie door de spier nog sterk verhoogd is. Dit betekent dat het nog aanwezige melkzuur snel wordt afgevoerd. Het is daarom belangrijk is om tijdens je training voldoende rustpauzes in te lassen tussen de verschillende oefeningen, zodat het vocht en de afvalstoffen worden opgeruimd. Maar het betekent ook dat de melkzuurspiegel in de spier zelf vrijwel direct weer genormaliseerd wordt. Daarom kan melkzuuropeenhoping dus niet de oorzaak zijn dat je twee dagen later die erge spierpijn voelt.

 

* De verlate spierpijn

Verlate spierpijn voel je pas 1 of 2 dagen nadat je getraind hebt. De meest onschuldige oorzaak voor deze spierpijn is dat je een fysieke inspanning hebt geleverd die je niet (meer) gewend bent. Bijvoorbeeld te lang een bepaalde beweging maken (beemspieren na intensieve squat-oefeningen of nadat je voor het eerst tennis gespeeld hebt). Het feit dat je aan je activiteit spierpijn hebt overgehouden, is een teken dat je te veel van je lichaam hebt gevraagd. En daarvoor betaal je twee dagen later de rekening. Meestal merk je verlate spierpijn pas na 24 uur. De ergste pijn volgt na 48 uur.

Ook kan spierpijn optreden als je spieren die je normaal nauwelijks gebruikt plotseling intensief gebruikt. Ga maar eens een hele dag je plafond schilderen.

Deze vorm van spierpijn ontstaat door kleine beschadigingen van je spier. Een van de bedoelingen van trainen is dat we sterker worden en in staat zijn om onze spieren beter te gebruiken. Hiervoor moeten de spieren zich kunnen ontwikkelen. De kleine scheurtjes in de spier leiden tot een reparatie mechanisme waardoor de spier sterker wordt. Dit mechanisme kan ontstaan doordat de oefeningen iets zwaarder waren dan wat je gewend bent, of doordat de oefening nieuw is voor je. Als de oefening nieuw is voor je, weet je lichaam nog niet precies hoe het deze oefeningen moet doen. Door andere spieren te gebruiken of je spieren op een andere manier te belasten, ontstaan die kleine beschadigingen en als gevolg hiervan spierpijn. 

Minder goed is het om meer dan 2 dagen spierpijn te hebben. Dan zijn je spieren blijkbaar iets te veel beschadigd. Het betekent dat je je trainingsschema wat moet aanpassen en je spieren minder zwaar moet belasten. Dat kan dus minder gewichten zijn of minder duur of herhalingen. Neem in ieder geval dan voldoende rust zodat de spier goed kan herstellen. Ook voldoende slaap, genoeg drinken en gezond eten dragen bij aan een snel herstel.

 

Spierpijn door kneuzing of scheuring: dit is een spierbeschadiging als gevolg van een ongelukje. Bij deze vorm van spierpijn is het belangrijk om te stoppen met sporten en rust te nemen. Blijft de pijn aanhouden, dan is het verstandig om je huisarts of een fysiotherapeut in te schakelen.

 

Als je geen spierpijn hebt dan heb je niet goed getraind. Dat is het geloof bij vele mensen en hier zit ook wel een kern van waarheid in. Een lichte overbelasting is ook nodig om sterker te worden, dus een beetje spierpijn is een bevestiging hiervan. Echter moet dit gewoon een lichte spierpijn zijn. Als je dus te vaak en te lang last hebt van spierpijn is het dus geen bevestiging van een goede training, maar een teken dat je je herstelproces verbeteren. Dit kan liggen aan je voeding, rust en training zelf. Voldoende vitamines en mineralen zijn belangrijk om de afvalstoffen goed te verwerken, en eiwitten zijn belangrijk om je spieren te herstellen.

Twijfel je als fitness enthousiasteling weleens of je wel hard genoeg getraind hebt als je geen spierpijn voelt? Dan wil ik je bij deze uit die onzekerheid helpen. Spierpijn is namelijk niet iets wat je per se moet nastreven tijdens jouw krachttraining sessies om progressie te boeken.

Uit de literatuur blijkt dat het ervaren van spierpijn geen goede graadmeter is voor spiergroei. Meer spierpijn betekent niet meer spiergroei en vice versa. Spierschade zou wel een bijdrage kunnen leveren aan spiergroei, maar spierschade is niet het belangrijkste mechanisme. Denk bijvoorbeeld aan het lopen van een marathon. Zelfs een ervaren hardloper zal hoogstwaarschijnlijk spierpijn ervaren na het lopen van ruim 40 kilometer. Het lopen van een marathon zal echter geen hypertrofische reactie bewerkstelligen. Spierpijn kan daarnaast ook leiden tot een verminderde activatie van de spieren die je opnieuw wil trainen wat kan resulteren in blessures.

Spierpijn komt ook voor na een nieuwe trainingsprikkel. Maar niet iedereen is even vatbaar voor spierpijn. Dit is per individu verschillend. Daarnaast zijn sommige spieren vatbaarder voor spierpijn dan andere spiergroepen. Nog een reden om je niet druk te maken als je geen spierpijn hebt nadat je bijvoorbeeld je schouders flink hebt geprikkeld.

Ben je jezelf structureel aan het verbeteren op specifieke oefeningen ook al gaat dat het gepaard zonder spierpijn? Dan ben je je trainingen alsnog efficiënt aan het besteden. Hoe weet je precies of je jezelf structureel aan het verbeteren bent? Dat kan op meerdere manieren zoals;

1. Door met meer gewicht een oefening uit te voeren ten op zichte van de vorige sessie, terwijl alle andere factoren zoals rust, aantal sets en aantal herhalingen hetzelfde zijn gebleven.
2. Door met meer herhalingen een oefening uit te voeren ten op zichte van de vorige sessie terwijl alle factoren zoals rust, aantal sets en gewicht hetzelfde zijn gebleven.

 

Zware inspanningen leiden tot spierpijn. Als je spierpijn hebt, betekent dit dus inderdaad dat je lichaam sterker wordt. Slecht is het daarom zeker niet, zolang je maar de tijd neemt om te herstellen. Maar als je na een training amper spierpijn ervaart, betekent dat dus niet dat het trainen geen effect heeft gehad! Waarschijnlijk heb je jouw trainingen dan op een goede manier opgebouwd. Het voordeel is dat je er de volgende keer dan weer tegenaan kunt, zonder dat je nog pijn hebt van je vorige trainingssessie. 

Het meest effectieve om van je spierpijn af te komen, is ‘actief rusten’. In plaats van in bed wachten tot je geen pijn meer voelt, kun je beter een beetje rustig blijven bewegen. Zo stimuleer je namelijk je bloedsomloop en kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden.

Wil je ondanks je spierpijn toch graag gaan trainen? Dan raden we aan om je spiergroepen te verdelen. Stel, je gaat de ene dag lekker hardlopen, kies er dan de dag erna voor om bijvoorbeeld je armen te trainen. Op deze manier hebben je benen tijd om te herstellen en kun je vaker sporten zonder te vaak een spier te prikkelen. Ondanks dat het super is dat je zo gemotiveerd bent en dat je iedere dag wilt trainen, houd er wel rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld een nacht slecht slaapt of een dag hebt gehad met meer stress dan normaal, dat dit veel energie vergt van je lichaam. Energie die je op dat moment eigenlijk niet hebt.

Ga je sporten? Begin dan altijd met een goede warming-up en neem de tijd voor een cooling-down. Dit is heel belangrijk, want zo maak je de spieren rustig los wat helpt met het overschakelen van de ruststand naar de actieve stand. Een cooling-down heeft een omgekeerd effect: je lichaam koelt af waardoor je spieren weer naar de ruststand gaan.

Probeer regelmatig te bewegen zonder dat je spieren overbelast raken. Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd voor herstel te geven. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Een keertje sporten met spierpijn is heus niet erg, maar het is onverstandig om dit elke week te doen. Dit kan leiden tot overbelasting.

Lekker warm douchen na het sporten, heerlijk. Dit kan al flink helpen om spierpijn tegen te gaan. Ook een massage kan helpen de doorbloeding van de spieren te stimuleren, waardoor de pijn sneller afneemt.

Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Ook ondersteunen ze het herstel van je spieren na overbelasting. Door eiwitrijk voedsel te eten en drinken, kun je spierpijn al flink verminderen. Eiwitten haal je uit voeding als kip, kalkoen, biefstuk, vis, kwark, eiwitshakes- en repen en natuurlijk een doodgewoon eitje.

 

Soms is voorkomen niet mogelijk en blijft er niets anders over om de pijn te trotseren. Met spierpijn kun je gewoon blijven sporten, maar gun je lichaam (relatieve) rust, zodat het weefsel volledig kan herstellen. We noemen dit ook wel actieve rust. Daarbij is het verstandig om de belasting (lagere gewichten) aan te passen, dan wel de intensiteit (minder herhalingen) te verlagen).

Mocht de spierpijn zijn ontstaan nadat je intensief geïsoleerde oefeningen (één spiergroep) hebt getraind, overweeg dan om bijvoorbeeld meer oefeningen te doen waarbij gelijktijdig meerdere spiergroepen betrokken zijn. Deze zogenaamde keten-oefeningen (waarbij meerdere spiergroepen samenwerken) belasten je lichaam evenrediger, waardoor de kans op blessures wordt verminderd en uiteindelijk je sportprestatie verbeterd. Eventueel kun je een lichte warming-up met wat rustige stretchoefeningen doen om de bloedcirculatie te activeren, waarmee je het herstelproces stimuleert. Ook kun je kiezen voor wat meer cyclische bewegingen (fietsen, crosstrainer en eventueel roeien), waarbij je extreme krachtmomenten voorkomt.

 

Spierpijn kan heel vervelend zijn en indien te erg kun je op verschillende manieren proberen de pijn te verlichten.

Zo kunnen pijnstillers verlichting brengen. Het best zijn pijnstillers met een licht ontstekingsremmende werking, zoals Ibuprofen. Ook kunnen spierwrijfmiddelen die je op de huid rond de pijnlijke spieren smeert enige verlichting brengen. Al naar gelang hun samenstelling werken deze verkoelend, verwarmend, pijnstillend, pijnafleidend of ontstekingsremmend. Vaak gaat het om een combinatie van enkele van deze eigenschappen.

Voor veel mensen is warmte een probaat middel om de pijn te verzachten. Naast de wrijfmiddelen kunnen hotpacks, een warme douche of, beter nog: een warm bad, heerlijk ontspannend werken. Het voordeel van verwarmende stoffen is dat ze een weldadig gevoel geven en de doorbloeding van het spierweefsel – mits dit niet te diep ligt – verbeteren. En een betere doorbloeding draagt bij aan een sneller herstel.

Sommige mensen daarentegen geven de voorkeur aan middelen die juist verkoelend werken. Die keuze is persoonlijk. Verkoelende stoffen zijn te herkennen aan de frisse geur van eucalyptus, menthol of kamfer. Zowel verkoelende als verwarmende stoffen hebben ook een belangrijk psychologisch effect. Hun prikkelende werking leidt de aandacht van de spierpijn af, waardoor je minder last ervaart.



  • Fitness

BMI Calculator

Lengte in cm:
Gewicht in kg:


Uw BMI is: ?
Resultaat:

Calorie Calculator

Energiebehoefte Calculator