Eat Well Plate

Eat Well Plate

The Eat Well Plate geeft, aan de hand van de verschillende vakken, per groep de voedingsmiddelen aan die elke dag gegeten moeten worden. De grootte van de vakken geeft aan hoeveel van elk groep voedingsmiddel er gegeten moet worden. De vakken groen en geel zijn de grootste vakken van The Eat Well Plate. Dit betekent dat van deze voedingsmiddelen het meest gegeten moet worden.

 

 

Het gele vak staat voor aardvruchten zoals aardappel, cassave, zoete patat en voor graanproducten, zoals rijst, mais, brood en pasta.

Deze voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten die een belangrijke energiebron zijn voor het lichaam. Bij het kiezen van producten uit dit vak is het aan te bevelen producten die veel vezels bevatten bijvoorbeeld volkorenbrood in plaats van witbrood en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. 

Het blauwe vak staat voor melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en pap.

Deze voedingsmiddelen leveren eiwitten en calcium die als bouwstof dienen voor het lichaam. Eiwitten zijn ook nodig voor de groei, herstel en ook voor een gezond afweersysteem (weerstand). Bij het kiezen van melk en melkproducten is het aan te bevelen om te kiezen voor de halfvolle en magere varianten, zoals 30+ en 20+ kaas, magere en halfvolle melk en yoghurt.

Het paarse vak staat voor vetrijke en suikerrijke voedingsmiddelen.

Omdat het gebruik van te veel vetrijke en suikerrijke voedingsmiddelen snel kan leiden tot een te hoge calorie inname en daarmee nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid, wordt er aanbevolen deze voedingsmiddelen te beperken. Vandaar dat het ook het kleinste vak is van the Eat Well Plate. 

Het roze vak staat voor dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte en vis en voor vleesvervangers zoals, tahoe, tempé, sojabrokken en peulvruchten.

Voorbeelden van peulvruchten zijn bruine en witte bonen, erwten, oerdie, pinda en noten. Deze voedingsmiddelen bevatten ook veel eiwitten die het lichaam kan gebruiken als bouwstof.

Het groene vak staat voor groente en fruit.

Deze groep is rijk aan vitaminen, mineralen, voedingsvezels en anti-oxidanten. Anti-oxidanten zijn stoffen die het ontwikkelen van kanker en hart- en vaatziekten tegengaan. Bronnen
  • Eat Well Plate

BMI Calculator

Lengte in cm:
Gewicht in kg:


Uw BMI is: ?
Resultaat:

Calorie Calculator

Energiebehoefte Calculator