Wat is voeding?

Wat is voeding?

“Voeding betekent het aan het organisme toedienen van de stoffen die noodzakelijk zijn om het in leven te houden, te doen groeien en arbeid te doen verrichten.”

 

Voeding bevat bestanddelen die het lichaam nodig heeft om in leven te blijven en voor de opbouw van weefsels die nodig zijn bij verschillende processen in het lichaam. Ons lichaam verbruikt continu energie. Niet alleen als we daadwerkelijk fysiek actief zijn, maar  voor alle  lichaamsfuncties en -processen die 24 uur per dag plaatsvinden; zelfs wanneer we slapen. Denk bijvoorbeeld aan het kloppen van het hart en de ademhaling. Daarnaast dienen veel van deze bestanddelen als brandstof, ook wel macro- & micronutriënten. Door afbraak van bijvoorbeeld vetten, eiwitten en koolhydraten (macronutriënten) komt energie vrij. Deze energie gebruikt het lichaam om te kunnen functioneren. Vitamines en mineralen (micronutriënten) zijn belangrijk voor een goede huid, botten en immuunsysteem en dragen bij aan de groei en ontwikkeling. 

 

Er zijn verschillende manieren waarop de hoeveelheid energie, die een bepaald voedingsmiddel bevat, kan worden aangegeven. Deze verschillende manier zijn:

In Joule (1J = 0,24 cal)

In calorieën (1 cal = 4,2 J)

In kilocalorieën (1 kcal/Cal = 1000 cal)

 

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding gaat ook voor een belangrijk deel over gevarieerd eten. We weten allemaal dat groenten en fruit gezond en erg belangrijk zijn voor het lichaam. Maar als je iedere dag een halve kilo fruit zou eten, is dit weer niet. Vooral als je last hebt van overgewicht of wilt afvallen. Fruit bevat namelijk fruitsuikers (frutose) die ervoor kunnen zorgen dat je aankomt als je deze te veel nuttigt. Suiker blijft suiker, of dit nu fruitsuikers of tafelsuikers zijn. Natuurlijk zijn de fruitsuikers gezonder. 

 

Veel producten in de supermarkten zijn wel lekker maar ongezond, daarbij leveren conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen ons extra stress op in tegenstelling tot wat we denken, wanneer we onszelf willen troosten of belonen met bijvoorbeeld een lekker zakje chips of pakje koek. Drinken is een belangrijk en vaak ondergewaardeerd onderdeel van de gezondheid. Water is heel erg gezond en mag daarom vrijwel onbeperkt worden gedronken. Pas echter op met andere drankjes als sap en soft, omdat ze ons vrijwel onopgemerkt een heleboel calorieën opleveren. 

 

  • Wat is voeding?

BMI Calculator

Lengte in cm:
Gewicht in kg:


Uw BMI is: ?
Resultaat:

Calorie Calculator

Energiebehoefte Calculator