Richtlijnen beweging

Richtlijnen beweging

Bewegen is goed, meer bewegen is beter!

 

Beweging en sporten is belangrijk en goed voor je, daar kan geen twijfel over bestaan. Het is onder andere goed voor het behouden van een gezond gewicht. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol in de preventie van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, herseninfarct, kanker en depressie. Uit onderzoek blijkt dat de personen die weinig aan lichaamsbeweging doen een groter risico hebben op negatieve gezondheidseffecten. Maar hoeveel moet je bewegen? En is dat hetzelfde voor ouderen, kinderen of mensen met een beperking? De richtlijnen zijn gebasseerd op een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezonheidseffecten van bewegen. Op basis van de gevonden resultaten, zijn in 2017 de volgende beweegrichtlijnen opgesteld. De bewegingsrichtlijnen geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid.

 

Richtlijnen voor volwassenen en ouderen vanaf 18 jaar

Richtlijnen voor kinderen

 

Sporten en bewegen kan met verschillende intensiteit. Klik op de onderstaande link om te lezen over de verschillende soorten intensiteit en wat ze inhouden.

 

Intensiteit van bewegen

De beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen vanaf 18 jaar luiden als volgt:

- Bewegen is goed, meer bewegen is beter

- Doe minstens 150 minuten per week aan matig/intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel

- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen

- En: voorkom veel zitten

 

Bij bewegen wordt vaak genoeg alleen gedacht aan intensief sporten. Kleine veranderingen in het dagelijks leven kunnen ook extra beweging opleveren. Enkele tips zijn:

- Wandelen op een pittig tempo, bijvoorbeeld naar de supermarkt

- Fietsen op een pittig tempo, bijvoorbeeld in plaats van korte autoritjes

- Het hele huis bezemen of stofzuigen

- De auto wassen

- Een bushalte eerder uitstappen

- Overal de trap nemen, bijvoorbeeld op het werk

- Tuinieren, bijvoorbeeld harken, wieden

- De auto wat verder van de bestemming parkeren

- Tijdens de lunchpauze een wandeling maken

 

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen. De positieve effecten van bewegen werken volgens een stijgende lijn. Meer beweging is dus altijd beter! Of dit nu vaker, langer of intensiever is. Een advies dat voor iedereen geldt, ongeacht leeftijd, is om minder te zitten. Veel en langdurig zitten lijkt namelijk negatieve gezondheidseffecten te hebben. Deze effecten worden minder zwaar naarmate je meer beweegt. Als je van de effcten af wilt zul je heel veel boven het minimum moeten bewegen. Daarom wordt er geadviseerd om je bewust te zijn van je zitgedrag en stilzitten te verminderen, of te minimalideren. Bronnen
  • Richtlijnen beweging

BMI Calculator

Lengte in cm:
Gewicht in kg:


Uw BMI is: ?
Resultaat:

Calorie Calculator

Energiebehoefte Calculator