Trainen tijdens je menstruatie

Trainen tijdens je menstruatie

De meeste vrouwen willen tijdens hun menstruatie lekker in bed liggen, series kijken en chocolade en andere lekkers eten. Voor sommige dames betekent menstruatie buikpijn, krampen, rugpijn en hoofdpijn. Sporten is dan het laatste waar je aan denkt. 

 

Gemiddeld is de menstuatiecyclus een cyclus van 28 dagen. Het varieert over het algemeen tussen de 23 en 35 dagen. In deze periode komt een keer een eicel vrij die geschikt is voor voortplanting. Tijdens deze cyclus treden er veranderingen op in de eierstokken, het baarmoederslijnvlies en de concentraties van verschillende hormonen (progesteron en oestrogeen). De menstruatiecyclus kan je opsplitsen in verschillende fases: menstruatiefase (de eerste fase; ook wel bekend als de bloedingsfase; treedt op als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden; de hoeveelheid progesteron neemt af; het opgebeouwde baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje worden afgestoten), folliculaire fase (in deze fase zorgt het hormoon FSH ervoor dat in een eierstok follikels (follikels zijn holtes in de eierstokken gevuld met vocht die ieder een onontwikkelde eicel bevat) rijpen; de follikels maken het hormoon oestrogeen aan; oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies groeit en verdikt; oestrogeen remt FSH productie en stimuleert het hormoon LH die het rijpingsproces en de ovulatie bevordert; de eicel gaat via de eileider naar de baarmoeder)en de luteale fase (het achtergebeleven follikel, dat nu gele lcihaam heet, gaat progesteron aanmaken; dit bereidt de baarmoeder voor op innesteling van een bevruchte eicel; progesteron remt afgifte LH; de eicel gaat ten gronde als deze niet wordt bevrucht waardoor de progesteron- en oestrogeenproductie weer afneemt; het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten waardoor de menstruatie weer begint)

 

Theoretisch gezien kunnen de verschillende hormoonniveaus in de loop van je cyclus invloed hebben op de sportprestaties. Zo heeft oestrogeen een anabool (opbouwend) effect op de skeletspieren. Daarnaast zorgt dit hormoon voor een betere opslag van spierglycogeen en een verhoogd vertgebruik tijdens inspanning. Progesteron heeft daarentegen een anti-oestrogeen effect en daarmee een katabole (afbrekende) werking. Hierdoor zou je denken dat vrouwen in de folliculaire fase beter zouden moeten presteren dan in de luteale fase. In de praktijk spreken onderzoeken elkaar sterk tegen en verschilt het per persoon en hoe je je voelt. 

 

Wat betekent dit voor je training? 

Tijdens je menstruatie heb je minder oestrogeen en progesteron in je lichaam, hierdoor kan je je sterker voelen. Het verschil is niet groot, maar wel genoeg om je sterker te voelen tijdens je trainingen. Uit onderzoek is gebleken dat je sneller herstelt en dat je pijngrens hoger is tijdens je menstruatie. De reden kan zijn dat het lichaam zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. 

 

Rond dag 19/20 (dit is de week voor je menstruatie) van je cyclus is je progesteron op zijn hoogst en maakt dan een langzame daling. Dit hoge progesteron niveau zorgt ervoor dat je eiwitten sneller worden afgebroken. Rond deze tijd zal je merken dat je lichaam en spieren langzamer herstellen na een goede workout. Echter begint je progesteron level tijdens je menstruatie, net als je oestrogeen, op 0 en heb je hier tijdens je menstruatie dus geen last van. In dezelfde fase heb je een hogere lichaamstempertauur. Dit kan vooral effect hebben op duursporten en de trainingen kunnen zwaarder worden ervaren bij hogere temperaturen. 

 

Bronnen
  • Fitness

BMI Calculator

Lengte in cm:
Gewicht in kg:


Uw BMI is: ?
Resultaat:

Calorie Calculator

Energiebehoefte Calculator