Chronische nierinsufficientie

Chronische nierinsufficientie

Chronische nierinsufficientie zelf is geen ziekte maar een gevolg van ziekten die de nieren hebben beschadigd, zoals diabetes of hypertentie. Als de nieren beschadigd zijn  gaat de werking achteruit of kan zelfs helemaal uitvallen. De nieren hebben hele belangrijke functies in het lichaam; ze verwijderen afvalstoffen, regelen het vochtbalans en produceren hormonen om de bloeddruk te regelen, het kalkgehalte in de botten op peil te houden en voor het produceren van rode bloedlichaampjes.

Het is belangrijk om het proces van het uitvallen van de nieren zo lang als mogelijk uit te stellen.

 

Dit kan gedaan worden door:

  •          Medicijnen die u krijgt voorgeschreven van de arts.
  •          Een dieet te volgen onder begeleiding van een dietist, waarbij er niet teveel afvalstoffen in het bloed komen. Hierbij wordt er vooral gelet op: eiwitten, natrium, kalium, water, fosfaat

 

  • Als de nieren beschadigd zijn kunnen zij dit werk niet meer optimaal verrichten waardoor de afvalstoffen zich gaan ophopen in het lichaam. Vaak hebben mensen pas klachten wanneer de nieren nog maar voor 30% werken. Dan kunnen de volgende klachten optreden: hypertensie, hartritmestoornissen, geheugen en concentratiestoornissen, traagheid, gedragsveranderingen, misselijkheid, braken, uremische smaak, bloedarmoede, verminderde groei, spierzwakte, calcificaties, jeuk, bleekheid, vruchtbaarheidstoornissen, menstruatiestoornissen, verminderde libido.
  • Als de nieren voor 85-90% uitvallen zal een vervanging voor de nieren nodig zijn, transplantatie of dialyseren. Dialyse betekent een grote belasting en minder vrijheid. Dialyse heeft dus een grote weerslag op het dagelijks leven.

 
BMI Calculator

Lengte in cm:
Gewicht in kg:


Uw BMI is: ?
Resultaat:

Calorie Calculator

Energiebehoefte Calculator