Overgewicht & Obesitas

Overgewicht & Obesitas

We spreken van overgewicht en obesitas als iemand teveel vetweefsel heeft in zijn lichaam. Een van de veel gebruikte manieren om te bepalen als je een gezond gewicht hebt is door middel van de BMI, de Body Mass Index. De BMI geeft de verhouding tussen je lengte en je gewicht (BMI= gewicht gedeeld door je lengte x lengte).  Bij een BMI hoger dan 25 spreken we van overgewicht. Iemand met overgewicht en obesitas heeft een verhoogd risico op het ontstaan van diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart en vaat ziekten, verschillende soorten kanker, gal ziekten en gewrichtsaandoeningen. Hoe zwaarder je bent, hoe meer risico je loopt op het onstaan van deze ziekten. Naast de ernstige chronische ziekten, kunt u ook andere gezondheidsklachten krijgen van overgewicht zoals; ademhalingsproblemen, jicht, onvruchtbaarheid, menstruatie stoornissen en depressie.  

Heb je een goed BMI? Check dan ook je middelomtrek! De BMI zegt namelijk niets over de vetverdeling en iemand met een goed BMI kan toch teveel met hebben in de buikholte, wat ook een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van chronische ziekten, vooral diabetes type 2. Dit risico loop je bij een middelomtrek groter dan 102 cm als je een man bent en bij een middelomtrek groter dan 88 cm als je een vrouw bent.

Overgewicht en Obesitas ontstaan als iemand een positieve energie balans heeft. Dit betekend dat je meer energie met je voeding naar binnen krijgt dan je nodig hebt. Je lichaam kan dit teveel aan energie niet verbranden en zal het opslaan in het lichaam in de vorm van vet. 

 


BMI Calculator

Lengte in cm:
Gewicht in kg:


Uw BMI is: ?
Resultaat:

Calorie Calculator

Energiebehoefte Calculator