Kanker

Kanker

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Al deze verschillende soorten hebben 1 ding gemeen: ze hebben een ongecontroleerde deling van cellen in het lichaam. Het lichaam is opgebouwd uit allemaal cellen, dit zijn de bouwstenen van het lichaam. Zoals een huis uit bakstenen bestaat, zo bestaat het lichaam uit wel miljarden verschillende cellen. Deze cellen in het lichaam worden continue vernieuwd, dit is de celdeling. Uit een cel ontstaat een nieuwe cel die de oude vervangt. Dit is nodig zodat het lichaam kan vernieuwen en groeien. Bij miljoenen celdelingen per dag kan er soms iets mis gaan. Dit kan toeval zijn, maar het kan ook door factoren van buitenaf zoals roken of zonlicht. Vaak genoeg als er iets misgaat lost het lichaam dit vanzelf op. Als er teveel fouten ontstaan in de regeling van celdeling, gaat een cel zich op een ongecontroleerde en chaotische manier delen waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Dit kan op alle plekken in het lichaam voorkomen.

Er zijn goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren, alleen bij die laatste spreken we van kanker.

Een goedaardige tumor is bijvoorbeeld een wrat, deze zijn goed afgegrensd en verspreiden zich niet door het lichaam. Soms moet een goedaardige tumor wel verwijderd worden omdat het tegen omliggende lichaamsdelen aankomt.Een kwaadaardige tumor verspreid zich door het lichaam omdat het lichaam de deling van deze cellen niet meer onder controle heeft. Het gezwel kan daardoor doorgroeien en komt niet alleen tegen omliggende weefsel aan, maar het kan er ook door heen groeien of naar buiten groeien. Ook kunnen deze tumoren uitzaaien. Er is sprake van uitzaaiingen wanneer er cellen uit de tumor losraken en via het bloed op andere plekken terechtkomen.

 

                                    

 

 

Erfelijkheid: als het in de familie voorkomt.

Leeftijd: bij ouder worden neemt de gevoeligheid voor het ontstaan van kanker toe.

Roken: dit is voor 40% verantwoordelijk voor het optreden van kanker

Alcohol

Onvoldoende lichaamsbeweging en overmatige blootstelling aan de zon: deze risicofactoren vergroten de kans op het krijgen van bepaalde kankersoorten.

Werken met kankerverwekkende stoffen, bijvoorbeeld asbest.

Omdat er zoveel verschillende soorten kanker zijn, zijn er ook erg veel verschillende behandelingen mogelijk, soms zijn het combinaties van behandelingen.

De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Chirugie
  • Radiotherapie
  • Chemotherapie
  • Hormoonbehandeling
  • Immunotherapie

Groenten en fruit hebben een beschermende rol tegen het ontstaan van kanker.

Als iemand kanker heeft, levert gezonde voeding en het juiste voedingsadvies een ondersteunde rol bij het genezingsproces. Het heeft namelijk invloed op:

  • Het aankunnen van chirurgie.
  • Ernst en duur van bijwerkingen van chemo- en radiotherapie.
  • Immuniteit.
  • Levenskwaliteit.

Bij kanker is een goede voedingstoestand erg belangrijk, hiervoor kunnen de richtlijnen gezonde voeding worden gevolgd.Bronnen

BMI Calculator

Lengte in cm:
Gewicht in kg:


Uw BMI is: ?
Resultaat:

Calorie Calculator

Energiebehoefte Calculator