Diabetes Mellitus is een chronische aandoening. Chronisch betekent dat het een blijvende ziekte is en dus niet meer weggaat. Bij deze aandoening kan het lichaam zijn eigen bloedsuikerspiegel niet meer op peil houden.
Hoe wordt de bloedsuikerspiegel op peil gehouden?
Koolhydraten zijn de brandstof van het lichaam. Alle vormen van koolhydraten, dus brood, rijst, fruit, melk, beschuit enzovoort, die in het lichaam aankomen worden afgebroken tot kleine stukjes, dit is de spijsvertering (vertering van spijzen). De koolhydraten worden in het lichaam afgebroken totdat er glucose overblijft, deze glucose is de brandstof van het lichaam en wordt via het bloed vervoerd naar alle lichaamscellen.
Om de glucose in de lichaamscellen te krijgen, heeft het lichaam insuline nodig.
Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes maakt het lichaam niet voldoende insuline aan, waardoor de glucose niet de lichaamscellen ingaat, maar achterblijft in het bloed. Dit veroorzaakt dan een verhoogde bloedsuiker.
Diabetes type 1
Bij Diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. Dit is vaak aangeboren of ontstaat al op jonge leeftijd. Het kan zijn dat het meer voorkomt in sommige families, maar echt duidelijke oorzaken zijn helaas nog niet bekend. Bij Diabetes Mellitus type 1 kunnen mensen niet leven zonder insuline te spuiten, als ze geen insuline inspuiten blijft er teveel glucose in het bloed, wat ernstige schade kan hebben voor het lichaam.
Diabetes type 2
Vroeger werd vaak gesproken van ouderdomsziekte, maar tegenwoordig krijgen ook steeds meer jonge mensen Diabetes type 2.De alvleesklier maakt bij dit type te weinig insuline aan of het lichaam reageert niet goed op de insuline, waardoor er meer insuline nodig is om de glucose in de lichaamscellen te krijgen. Oorzaken van diabetes type 2 zijn; ongezond eten, weinig lichaamsbeweging, roken, leeftijd en erfelijkheid.
Zwangerschapsdiabetes
Gezonde vrouwen zonder Diabetes kunnen tijdens de zwangerschap Diabetes Mellitus ontwikkelen. Dit kan doordat het in de familie voorkomt maar hoeft niet zo te zijn. Bij zwangerschap verandert er veel in het lichaam, zo zijn er andere hormonen. Door deze veranderingen kan het zijn dat het lichaam niet goed meer reageert op het hormoon insuline. Zwangerschapsdiabetes kan na de bevalling weer weggaan maar het kan ook blijvend zijn.
Oogaandoeningen
Diabetes kan ervoor zorgen dat men minder goed gaat zien (wazig zien). Dit komt omdat er hele kleine bloedvaatjes in de ogen zitten, die snel worden aangetast door hoge suikergehaltes in het bloed. In het ergste geval kan iemand blind raken als het niet behandeld wordt.
Hart en vaatziekten
Door hoge suikergehaltes in het bloed worden bloedvaten in het lichaam aangetast. Ze worden dan dikker en stugger. Aan de want blijven gemakkelijker stoffen plakken zoals bijvoorbeeld vetten. Bloed kan dan minder goed stromen waardoor organen minder zuurstof krijgen. Dit kan leiden tot een hartinfarct of een hersenbloeding.
Nierinsufficientie
Nieren maken het bloed schoon van afvalstoffen. Door diabetes kunnen de nieren worden aangetast waardoor er teveel afvalstoffen in het bloed achterblijven.
Diabetische voet
Door hoge suikergehaltes in het bloed, raken bloedvaten beschadigd. Bloed kan dan minder gemakkelijk stromen en mensen kunnen ook minder gevoel in hun handen en voeten krijgen. In de handen en voeten zitten namelijk kleine bloedvaten die als eerste beschadigd raken omdat ze kleiner zijn. Doordat men minder gevoel heeft in de voeten, kunnen er gemakkelijk wondjes ontstaan die niet worden opgemerkt. Deze wondjes kunnen ontstoken raken en in sommige gevallen slaat de behandeling dan niet meer goed aan waardoor een teen of voet moet worden geamputeerd.
Seksualiteitsproblemen
Door langdurig hoge bloedsuikers worden bloedvaten aangetast, vaak als eerste de kleine bloedvaatjes. Hierdoor kan het zijn dat er bij mannen erectieproblemen ontstaan, bij vrouwen kan het zijn dat de vagina minder gevoelig of pijnlijker is.
Dorst, Droge huid, Vermoeidheid, Honger, Wazig zien, Veel plassen, Langzaam helende wondjes
Bij Diabetes kan het voorkomen dat de bloedsuiker te laag wordt (hypo) of dat de bloedsuiker te hoog is (hyper).
Hypo; Bloedsuikerwaarde onder de 4.
Wat te doen bij een hypo:
Neem een snelle koolhydraat om de bloedsuiker zo snel mogelijk op peil te krijgen. Neem daarna een langzame koolhydraat om de bloedsuiker te stabiliseren.
Neem: 1 glas stroop (2 eetlepels stroop) OF 1 glas suikerwater OF een paar zoete snoepjes.
Neem daarna 1 – 2 tarwe beschuitjes OF 1 -2 sneetjes volkorenbrood
Hyper; Bloedsuikerwaarde boven de 15.